هر سایت فعال در فضای وب نیازمند فضایی برای نگهداری اطلاعات و محتوای خود و در صورت درخواست کاربران ارائه آن به آنهاست که به این فضای میزبانی وب هاست میگویند برای همین شما باید بدانید فضای هاست چیست و چه کاربردی دارد.
در کامپیوتر و گوشی و دستگاههای هوشمند که توانایی دریافت و ارائه اطلاعات را دارند فضایی برای نگهداری اطلاعات نیز وجود دارد برای مثال در کامپیوترهای جدید معمولا ۱ ترابایت فضای HDD و ۲۵۶ گیگابایت فضای SSD وجود دارد تا کاربر بتواند از آن استفاده کند پس برای اینکه بدانید هاست چیست مقاله را کامل مطالعه کنید.
هاست چیست ؟ هاست سایت هم مانند کامپیوتر و گوشی باید فضایی برای ذخیره و دریافت و ارسال اطلاعات داشته باشد همین الان شما که در حال خواندن مقاله هاست چیست از سایت ما هستید این مقاله به همراه محتوای متنی و تصویری و اطلاعات دیگر آن روی پایگاه داده هاست سایت ما ذخیره شده است و با ارسال درخواست شما برای شما به نمایش در آمده است.
چرا هاست اهمیت دارد ؟ : هاست سایت بسیار مهم و کلیدی است فقط کافیست برای لحظاتی هاست سایت قطع شود سایت هم سریع از دسترس خارج شده و دیگر امکان دسترسی به سایت برای کاربران وجود نخواهد داشت که این موضوع روی فروش و سئو چیست سایت تاثیر منفی میگذارد.
اما قطع شدن هاست و تاثیر منفی روی سئو و فروش تنها دلیل اهمیت هاست سایت نیست بلکه هاست فضای نگهداری تمام اطلاعات سایت است که با حذف شدن و از بین رفتن آن کلا اطلاعات مهم هم از بین میرود.
البته برای جلوگیری از این اتفاق راهکارهایی وجود دارد مانند پشتیبان گیری از هاست سایت که شرکتهای ارائه دهنده هاست معمولا دارای پشتیبان گیری خودکار هستند و روزانه یا هفتگی برای شما از هاست پشتیبان (Backup) میگیرند تا در صورتی که مشکلی در سایت به وجود آمد بتوانید سایت بازگردانید.
امنیت هاست : یک هاست قوی و خوب باید دارای امنیت بالا هم باشد تا هکرها نتوانند به سایت نفوذ کرده و به آن آسیب بزنند یا آن را از دسترس خارج کنند در ادامه مقاله هاست چیست به سراغ معرفی انواع هاست میرویم.
پایگاه داده (DataBase) هاست
در بیشتر انواع هاستها پایگاه داده نیز وجود دارد که فضایی برای ذخیره سازی اطلاعاتی مانند رمزها و سفارشها است که طبیعتا از خود فضای اصلی هاست نقش مهم تری دارد و باید دقت کنید که پایگاه داده شما هرگز آسیب نبیند و قبل از انجام هرگونه فعالیتی روی پایگاه داده از قبل پشتیبان گیری را انجام دهید.
انواع هاست چیست ؟
همانطور که احتمالا حدس زدید هاست در انواع مختلفی برای خرید موجود است که هر شرکت هاستینگ بسته به انواع خدمات خود میتواند یک یا چند نوع هاست را برای خرید شما آماده داشته باشد که در ادامه مقاله هاست چیست در سایت تک سئو به سراغ معرفی انواع هاست و مزایا و معایب آن میرویم تا بهتر بدانید هاست چیست.
- هاست اشتراکی : نوع اول از هاستهایی که میخواهم به شما معرفی کنم هاست اشتراکی است به معنای اینکه یک سرور هاست شامل قسمتهای جدا و تقسیم شده است تا به سایتهای مختلف ارائه کند یعنی شما میتوانید چندین سایت را روی یک هاست فعال کنید که به این هاست هاست اشتراکی میگویند البته مزایا و معایب خاص خود را دارد. ویژگی بد هاستهای اشتراکی این است که در صورتی که هاست غیر فعال شود یا به اصطلاح پایین بیاید تمای سایتهای فعال روی آن هاست غیر فعال میشوند و این دلیلی است که بعضی از همکاران هاستهای اختصاصی را به هاست اشتراکی ترجیح میدهند. اما هاست اشتراکی انتخاب بسیاری از همکاران دیگر است چون به هزینه کمتری برای خرید نیاز دارد و برای سایتهایی که آزمون و خطایی هستند یا سایتی که برای نمونه کار میخواهید بالا بیاورید شاید نیازی پرداخت هزینه سنگین برای هاستهای اختصاصی نداشته باشید. مورد بعدی در هاستهای اشتراکی مشکل کمبود منابع پردازش هاست مانند CPU و RAM هاست که البته همیشه اینطور نیست که هاست برای پردازش منبع کم بیاورد ولی طبیعتا هاست اشتراکی منابع محدودتری نسبت به هاستهای دیگر دارد.
- هاست لینوکس : هاست لینوکس به هاستهایی گفته میشود که با سیستم عامل لینوکس راه اندازی و توسعه داده شدهاند که برای سئو سایت تفاوتی ندارد که هاست شما ویندوزی باشد یا لینوکسی ولی نحوه مدیریت هاست سایت تفاوت دارد چون سیستم مدیریت هاست لینوکس Cpanel است و با رابط کاربری زیبا و قدرتمند خود هاستهای لینوکسی را مدیریت میکند. البته هاست لینوکس به گفته برخی از کارشناسان امنیت بیشتری نسبت هاست ویندوزی دارد. برای نفوذ و آزمایش امنیت هاست و سایت معمولا از سیستم عامل لینوکس استفاده میکنند چون امنیت بهتری دارد.
- هاست ویندوز : هاست ویندوز هم نکته خاص آن این است که هاست از سیستم عامل ویندوز به جای لینوکس استفاده میکند و رابط کاربری هاستهای ویندوزی plesk است. اگر شما هاست ویندوز دارید میتوانید از محصولات میکروسافت برای هاستتان استفاده کنید و قدرت و امنیت هاستتان را افزایش دهید.
- هاست وردپرس : وردپرس که یک سیستم مدیریت محتوا (CMS) است و روی سایت نصب میشود امروز بسیار محبوب و پر استفاده شده است به صورتی که بیشتر از نصف سایتهای ایرانی دارای سیستم مدیریت محتوای وردپرس هستند و افزونه محبوبی به نام ووکامرس چیست که یک فروشگاه ساز قدرتمند است. ب هاستهایی که مخصوص وردپرس هستند به اصطلاح هاست وردپرس گفته میشود و تنظیمات هاست به گونهای انجام شده تا با وردپرس بیشترین سازگاری را داشته باشد. وردپرس به دلیل سنگین بودن و استفاده نسبتا بیشتر آن از منابع هاست سایت نیازمند هاست قوی است که هاست وردپرس جوابگوی سایت شماست و روی افزایش سرعت سایت شما تاثیر خوبی دارد. افزایش منابع CPU و RAM هاست باعث افزایش سرعت سایت میشود که این روی کاهش رتبه الکسا نیز تاثیر دارد.
- هاست cdn چیست : شبکه توزیع محتوا (Content Delivery Network) نوع دیگری از هاست است. برای افزایش سرعت و امنیت سایت cdn همیشه توصیه میشود و دلیل آن هم تعداد بالای سرورهای شبکه توزیع محتوا در مکانهای مختلف است. اگر با cdn آشنا نیستید مقاله cdn چیست را مطالعه کنید. اگر حتی از هاستهای دیگر مانند هاست اشتراکی استفاده کردید بهتر است سایت خود را به یک سرویس ارائه دهنده cdn متصل کنید تا از حملات DDoS در امان بمانید. یکی از بهترین سرویسهای ارائه دهنده شبکه تحویل محتوا Cloadflare است در ادامه مقاله هاست چیست همراه من باشید.
- هاست ابری : سرویس هاست ابری یکی از قویترین سرویسهای هاست است دارای تنظیمات و منابع قدرتمند برای سایتهایی که سنگین و با بازدید بالا هستند. قیمت خرید هاست ابری نسبت به هاست دیگر گرانتر است ولی برای سایتهایی که بازدید بالا دارند توصیه میشود تا سایتشان در ساعتهای اوج بازدید پایین نیاید و بتواند پاسخگوی کاربران خود باشد مانند سایتهای خبری.
- هاست دانلود : بعضی از شرکتهای هاستینگ هاستهایی را ارائه میدهند که پایگاه داده ندارد که سایتهایی که نیاز به فضایی برای ذخیره کردن پرونده برای دانلود کاربران دارند این هاستها برایشان مناسب است که از هزینه کمتر و فضای بیشتری ذخیره سازی پرونده برخوردار هستند سایتهایی مانند سایت فیلم و سریال و سایتهای دانلود نرم افزار و بازی نیازمند اینگونه هاست نیز هستند. اصطلاحا به این هاستها هاست دانلودی میگویند. هاست دانلود فضای زیادی را به شما میدهد که سرعت دانلود آن بستگی به کیفیت هاست خریداری شده شما میباشد.
- هاست ایمیل : ایمیل مارکتینگ یکی از روشهای افزایش بازدید و فروش سایت است که در بازاریابی دیجیتال کلیدی است. برای ارسال و دریافت ایمیلها در فضای اینترنت طبیعتا نیاز به یک فضا داریم که هاست ایمیل مخصوص این فعالیت است که سرویسهای هاست ایمیل امکانات متنوعی را برای شما فراهم میکنند. بهتر است هاست ایمیلی تهیه کنید که سیستم ضد اسپم داشته باشد تا ایمیلهای شما اسپم شناخته نشود و کاربران بیشتری ایمیلهای شما را مطالعه کنند.
- هاست اختصاصی : هاست اختصاصی یک هاست را کامل در اختیار سایت شما قرار میدهد و طبیعتا منابع CPU و RAM خوبی را برای سایتتان مهیا کردید تا بتواند پردازشهای سنگین را انجام دهد و پاسخگوی تعداد بالای کاربران باشد. همچنین هرچه هاست قوی تر و دارای منابع بیشتر باشد سرعت سایت نیز افزایش پیدا میکند.
پهنای باند هاست چیست ؟
هر سرویس هاست پهنای باندی دارد که مشخص میکند چه میزان ترافیک میتواند از هاست دریافت یا به هاست ارسال شود و دلیل کند شدن بعضی از سایتها میتواند پر شدن پهنای باند سایت باشد.
انتخاب هاست خوب برای سئو داخلی و سئو تکنیکال مفید است که این موارد به ما در سئو خارجی کمک میکند و باعث میشود احتمال پنالتی گوگل کمتر شود.
سرویسهای قدرتمند و اختصاصی معمولا دارای پهنای باند نامحدود هستند و بهتر است اگر سایت پر بازدید دارید از سرویسی استفاده کنید که پهنای باند نامحدود یا بالا داشته باشد.
تاثیر هاست روی سئو سایت
همانطور که در مقاله دامنه چیست به سراغ دامنه رفتیم و در مورد تاثیر آن را روی سئو صحبت کردیم الان در مورد تاثیر هاست روی سئو سایت صحبت خواهیم کرد و دقت کنید هاست و دامنه از موارد کلیدی هر سایت هستند پس طبیعتا روی سئو سایت تاثیر بالایی دارند گاهی ممکن است هاست نامناسب باعث از دست رفتن کل تلاشهای تیم سئو و سایت است.
در دسترس بودن سایت (uptime) : هاست ممکن است به دلایل مختلف با قطعی روبرو شود و در دسترس نباشد و قطعا سایتهای روی هاست هم از دسترس خارج خواهند شد شاید برای چند دقیقه مشکل جدی به نظر نرسد اما اگر بیشتر طول بکشد و یا زود به زود تکرار شود باید به شرکت هاستینگ تیکت بزنید یا هاست خود را عوض کنید و اگرنه تاثیر بدی روی سئو سایت شما خواهد داشت.
زمانی که کاربر درخواستی را به سایت ارسال میکند مثلا میخواهد محصولی را به سبد خرید اضافه کند و با خطا مواجه میشود که هاست نمیتواند پاسخگوی کاربر باشد طبیعتا در ذهن خود یک امتیاز منفی به برند و سایت میدهد و موجب ناراحتی او میشود.
همین موضوع یکی از نقاط ضعف سایتها است که مشکل در تجربه کاربری (UX) را نشان میدهد که باید هرچه سریعتر رفع شود.
سایتهایی هستند که uptime هاست و سایت را به ۲۴ ساعته زیر نظر دارند و به شما گزارش میدهند که چه زمانی سایت شما در دسترس بوده و چه زمانی از دسترس خارج شده و یا به اصطلاح سایت پایین آمده مانند سایت uptimerobot که از سایتهای بسیار خوب در این زمینه است که امکان ارسال ایمیل به شما را به محض قطع شدن اتصال هاست نیز دارد.
خزندههای گوگل (Crawlers) زمانی که به سایت سر بزنند و با خطای هاست مواجه شوند برای سایت امتیاز منفی در نظر میگیرند و اگر تکرار شود یا بسته بودن سایت طول بکشد سایت را کم کم از نتایج جستجو حذف میکند.
کیفیت هاست : حال که میدانید هاست چیست باید هاست با کیفیت را هم بشناسید کیفیت یک هاست را اول منابع آن مشخص میکند که آیا از منابع کافی برای پاسخگویی به کاربران شما برخوردار هست یا خیر دوم یک هاست با کیفیت باید دارای دسترسی ۲۴ ساعته با کمترین قطعی باشد که همان uptime است که در بالا در مورد آن صحبت کردیم.
سومین نکتهای که باید برای خرید یک هاست با کیفیت در نظر داشته باشید این است که هاست باید پشتیبانی خوب داشته باشد یعنی شرکت هاستینگ که شما هاست را از ایشان خریداری کردهاید باید شما را پشتیبانی کنند و در صورتی که مشکلی پیش بیاید یا بخواهید سوالی در مورد هاست بپرسید در اسرع وقت و به خوبی پاسخگوی شما یا تیم فنیتان باشند.
چهارمین نکته مکان هاست است یعنی سرور هاست شما در کجا قرار دارد مثلا سایت ما هاستی در داخل ایران دارد ولی سرویسهای هاست خارجی هم وجود دارند که میتوان برای سایت خود استفاده کرد البته هاست ایرانی و هاست خارجی ویژگیهای متفاوت دارند ولی مسئله بسیار مهمی نیست و میتوانید از هرکدام که خواستید استفاده کنید ولی در جلوتر در مورد آن توضیح خواهم داد.
سرعت هاست : چهار نکتهای که در مورد هاست با کیفیت معرفی شد به صورت مستقیم و غیر مستقیم روی سرعت سایت تاثیرگذار است و هرچه سایت قویتر باشد سرعت سایت بیشتر میشود پس در انتخاب هاست سایت خود دقت کنید و به خوبی بدانید کیفیت هاست چیست.
از هاست رایگان استفاده کنیم ؟
امکان تهیه هاست رایگان در بعضی از شرکتهای هاستینگ فراهم شده است اما هاست رایگان برای سایت قوی مناسب نیست و بهتر است فقط در صورتی به سراغ هاست رایگان بروید که میخواهید آزمون و خطایی انجام دهید یا سایتی است که اگر قطع شد یا از دست رفت مشکلی پیش نیاید.
کنترل پنل هاست چیست ؟
در بالاتر به کنترل پنل و رابط کاربری مدیریت هاست اشاره کردم مانند Cpanel و DirectAdmin که هر دو یک کنترل پنل هاست ویندوزی و لینوکسی هستند یعنی به شما امکان مدیریت هاست را میدهند تا بتوانید فایل را حذف کنید یا آپلود کنید و یا پایگاه داده جدید برای سایت خود بسازید.
در مقاله هاست چیست در مورد انواع هاست صحبت کردیم و به معرفی کنترل پنل هاست پرداختیم پس بهتر است کار کنترل پنل را به خوبی یاد بگیرید.
کنترل پنل Cpanel در ایران محبوبتر است و هاستهایی که با سیستم عامل لینوکس راه اندازی شده اند معمولا دارای کنترل پنل Cpanel هستند.
امیدواریم از مقاله هاست چیست بهره برده باشید و بهتر است مقاله تولید محتوا چیست را از دست ندهید.